Material & Miljö -Skulpturer

Gjutmaterial

I Roccastrada, i Toscana, finns den största kritfyndigheten i Italien. För 200 miljoner år sedan sträckte sig ett tropiskt hav med korallrev ut här. När detta hav så småningom torkade ut bildades stora avsättningar av kalciumsulfatkristaller. I hjärtat av detta stenbrott bryter anrika Gessi Roccastrada den renaste kalkstenen, vilken sedan raffineras och kokas under rigorösa kontroller. Speciell uppmärksamhet ägnas åt hanteringen av detta stenbrott; när ett utgrävningsområde väl är uttömt fylls det igen för att sedan omvandlas till ett trädbevuxet område, helt enligt strikta miljökvalitetskriterier.
Skulpturerna är gjutna av det absolut renaste vita alfa-hemihydratgipset med extra fin granulometri, vilken erhållits från särskilt utvald kalksten med högre renhet än 90%. Denna blandning används företrädelsevis när särskilt extra höga krav på finish, precision, väderbeständighet och hårdhet ställs som exempelvis vid gjutning av komplicerade statyer och kolonner. Gjutresultatet ger en kritvit perfekt siden-matt yta utan porer med stengods liknande klang.

gessi-roccastrada-art-roc-03

Skulpturbas

Ask med skulpturbaser i Ask

Virket till Skulpturbaserna är av Ask alternativt Björk som torkat under många år och har tillverkats av ett litet snickeri i Osby, som specialiserat sig på montrar och butiksinredningar för premiumklockbutiker som till exempelvis Omega, Sjö Sandström, Tag Heuer för att nämna några. De precisionsfrästa och noggrant slipade baserna behandlas med Osmo vitpigmenterade hårdvaxolja. Denna naturliga vegetabiliska olja ger skulpturbaserna en jämn infärgning och en skandinavisk och harmonisk känsla, som balanserar väl de kritvita skulpturerna.

Namnskyltar

Namnskyltarna är gjutna i äkta silver under vakuumtryck av en guldsmed i Sävsjö norr om Växsjö. Argentium silver som betecknas 935 är en legering liknande Sterlingsilver men “uppgraderat” vilket innebär högre halt silver och innehåller metallen Germanium i stället för koppar. Detta ger ett vitare silver med högre briljans och silvret får ingen mörk oxidering som Sterlingsilver. Dessutom är det betydligt hårdare än Sterlingsilver och det betecknas även som hypoallergeniskt. Silvret är garanterat endast tillverkas av återvunnet silver. Silvret är spårbart och tillverkningen och har en betydligt mindre miljöbelastning än vanligt silver. Det är bara ett fåtal tillverkare som fått licens att tillverka Argentiumsilver.

Dela det här:

Gilla

Gilla Laddar...
sv_SESvenska
%d bloggare gillar detta: